Berikut merupakan adab makan menurut Imam Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin.
Adab sebelum makan:
- Pastikan makanan daripada sumber Halal.
- Membasuh tangan.
- Meletakkan makanan di dalam bekas yang diletakkan di atas lantai. Namun, di atas meja juga dibenarkan.
- Duduk dengan betul.
- Niat supaya makanan itu mendatangkan kekuatan untuk beribadah kepada Allah.
- Bergembira dengan rezeki yang terhidang dan bersyukur.
- Berusaha supaya tidak makan seorang diri, tetapi bersama-sama orang lain.
- Adab ketika makan:
- Membaca bismullah dan doa.
- Makan dengan tangan kanan.
- Kunyah dengan baik.
- jangan mencaci makanan.
- Jamah makanan yang terdekat, kecuali buah-buahan.
- Jangan hembus nafas di atas makanan panas.
- Jangan makan berlebihan.
- Apabila terpaksa minum air, pastikan sedikit sahaja kecuali sekiranya perlu.
Adab selepas makan:
- Berhenti sebelum kenyang.
- Menjilat jari.
- Membasuh tangan.
- Berdoa.
- Mengeluarkan makanan yang terlekat di celah gigi atau flossing.
- Bersyukur kepada Allah.
- Beristighfar supaya diampunkan Allah andai kata terdapat unsur-unsur syubhah dalam makanan itu.
- Islam itu telah memberi panduan hidup kepada umatnya. Ianya mudah dan ringkas.
Artikel Terkait